dilluns, 2 de maig del 2022

BAUMA DEL POU



Fitxa

Ruta de senderisme: Circular
Itinerari: Bauma del Pou - Sagàs
Distància: 6.63 Km
Durada: 4 Hores.
Dificultat: Fàcil, amb calma
Nens: Si
Data de realització: 9 Abril 2022

  Track de la Ruta

Itinerari i Crònica

Accés

Des de Manresa.
Per la C-16 en direcció Andorra/Berga agafar la sortida 90 cap a Prats de Lluçanès/Olvan, incorporar-se a la C-62, a l'alçada del Km.7,5 girar a lesquerra incorporar-se a la BV-4346 direcció San Andreu de Sagàs

Des de Berga.
Per la C-16 direcció Barcelona/Manresa agafar la sortida 90 direcció Prats de Lluçanès/Olvan, incorporar-se a la C-62 a l'alçada del Km.7,5 girar a lesquerra incorporar-se a la BV-4346 direcció San Andreu de Sagàs


Descripció de la ruta

Al municipi de Sagàs (Berguedà) al nord de Barcelona, hi ha una balma que antigament fou habitada. Està situada entre la masia de Gavarrós Nou i la casa del Pla de la Creu, és coneguda pel nom de Bauma del Pou.

Iniciem la sortida a Sant Andreu de Sagàs, travessem la carretera i ens dirigim per pista forestal cap a l'est, fins a la masia de Gavarrós Nou

Darrere la casa hi ha un caminet que seguirem escurçant un tomb la pista, passats uns camps a l'esquerra seguim un antic camí de ferradura a peu del torrent del Regatell, el caminet comença a baixar i s'endinsa en una clotada plena de vegetació on es troba la font de l'Andreuet, uns metres més endavant el gorg del Basilio

Creuem el torrent del Regatell i seguim per un corriol fins trobar una pista secundària que seguirem riera avall fins tornar a creuar-lo. Més endavant trobarem a una pista forestal, caldrà seguir-la uns metres a la dreta fins a un revolt tancat. Aquí iniciem un camí a l'esquerra passant pel marge d'un petit camp cultivat.

Anant guanyant altura per un corriol més rocós i aspre arribem a la bauma del Pou, una antiga casa troglodítica de la qual encara queden força vestigis.

Continuem el camí fins trobar una pista, cal seguir-la per l'esquerra i arribar al llom d'un camp, vorejarem el camp per l'esquerra, a pocs metres enllaçem amb el GR-1.

A partir d'aquí la pujada és més evident, seguim sempre les marques blanca i vermella fins arribar al nucli de Sagàs.

Alternant el paisatge amb bosc i sembrats anem pujant fins al Pla de la Creu, passada la casa i en direcció nord enllacem amb el GR-4, passem per la masia el Pou i just després per l'ermita de Sant Jordi, continuem fins al nucli de Sagàs, punt final de l'itinerari.

Inici de la ruta

Iniciem la ruta des del nucli de Sagàs visitant l´església de Sant Andreu.

Sant Andreu de Sagàs

Esglèsia romànica aixecada a la primera meitat del segle XI, és esmentada l'any 1065. Al seu recer es va formar un petit nucli, que va ser l'origen del poble de Sagàs. És un destacat edifici inscrit dins el patrimoni cultural i artístic de Catalunya, que posa en joc les formes constructives del segles XI i XII. Modificada a partir del segle XVII, va ser restaurada posteriorment i va recuperar l'aspecte primitiu.

És un edifici de planta basilical, de tres naus capçades per tres absis semicirculars i separades per arcs formers sobre pilastres. Aquesta construcció, infreqüent a Catalunya, fa de Sant Andreu de Sagàs un exemple molt singular de l'arquitectura catalana del segle XI.




Tram pista forestal

Creuem la carretera i seguim la pista forestal que porta a Gavarrós Nou. El camí està indicat amb marques grogues de la xarxa de camins del Berguedà, no les deixarem durant tota la primera meitat del recorregut. El camí planeja entre camps de cereals i petits trams de bosc.



Gavarrós Nou

Gavarrós Nou és una masia inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Fou construïda al segle XVII i eixamplada al segle XVIII. Situada dins el terme parroquial de Sant Andreu de Sagàs, formava part dels dominis jurisdiccionals de la Baronia de la Portella.

Masia d'estructura clàssica amb coberta a dos vessants i amb el carener perpendicular a la façana orientada a ponent. Les ampliacions posteriors al sector de ponent (un cos rectangular cobert a dos vessants) van alterar la façana al mateix temps que es va construir una doble balconada de fusta al costat de migdia. Dos cossos d'estructura clàssica es van adossar al mur de llevant ampliant considerablement l'estructura de la primera masia. La porta és d'arc de mig punt adovellat i les finestres conserven les llindes de pedra.




Passem pel costat de la casa, i just darrere seguim un caminet que baixa escurçant un tram de pista. 



Després de recórrer uns dos-cents metres ens desviem a la dreta, anem vorejant un camp. 


Després d'un revolt força tancat hi ha el corriol que baixa fins a la Font de l'Andreuet i el Gorg del Basilio.

Tram baixada a la font de l'Andreuet

El camí gira a l'esquerra, ès un antic camí de ferradura a peu de torrent del Regatell "cal estar atent l'antrada passa desapercebuda". Passem un filat i comencem a baixar, cal fixar-se bé a les marques grogues ja que hi ha molta vegetació. A baix i a pocs metres de distància s'ubica, a la dreta la font de l'Andreuet i a l'esquerra el gorg del Basilio, un petit toll al torrent del Regatell.




Font de l'Andreuet

La font de l'Andreuet queda enclotada en una rasa amb molta vegetació. És un lloc molt bonic, recomanem visitar-lo en temps de pluja quan l'aigua brolla amb tota la seva esplendor. Nosaltres no ho hem pogut gaudir ja que el toll d'aigua estava completament sec.




Tram torrent del Regatell

Tornem un tros enrere i continuem el camí, arribem al Torrent del Regatell, abans de creuar-lo ens parem al gorg del Basilio.

Gorg del Basilio

El torrent del Regatell, és un dels afluents de la riera de Merlès, just en el punt on es creua hi ha el gorg del Basilio.



Creuem el torrent i continuem el camí en paral·lel pel marge esquerre de la riera. Un tros més avall el tornarem a creuar.


Una mica més endavant ens hi arribem.



Creuem el torrent per segona vegada.


Deixem el torrent enrera i continuem el camí fins a trobar una pista. La pista baixa del Castelló, cal desviar-se a la dreta i seguir-la uns cent setanta metres fins trobar un revolt força tancat.


Tram corriol bauma del Pou

Al revolt ens desviem a l'esquerra i passem pel marge d'un camp, seguim aquest camí que va seguint aquest vessant.


Entrem en un terreny força aspre. L'any 1994 tota aquesta zona va patir incendis devastadors, a banda d'això, la manca d'aigua i la plaga d'erugues fan que la vegetació li costi refer-se.



Seguint el sender ens desviem a la dreta, ens fixem sempre a les marques grogues, aquí la vegetació és ja més espessa.



Arribem al peu d'una cinglera on a sota hi ha la bauma del Pou.

Bauma del Pou

La bauma del Pou es una antigua casa troglodítica, no tenim dades històriques referents a aquesta. Això fa suposar que la seva construcció és molt antiga.

Tant a l'exterior com a l'interior podem observar les restes d'algunes parets, una amb una finestra. La zona es troba recoberta de molta vegetació, és molt bonic contemplar com la naturalesa s'enfila per les parets.

Entrem a l'interior i podem observar una balma de considerables dimensions. Es conserva una paret i la porta, que divideix la bauma en dues estances. A la part més alta es pot contemplar les restes de l'antic forn que tenia la casa.










El camí continua pujant fins tornar a sortir de nou a una pista. Ens desviem a l'esquerra fins arribar al llom d'un camp, que voregem també pel marge esquerre. En breu enllacem amb el camí marcat com a GR-1.


Tram GR-1

A partir d'aquí seguim el GR marques blanques i vermelles i no les deixem fins al nucli de Sagàs. El camí segueix pujant per dins del bosc fins arribar a una pista que seguim en direcció oest.




Deixem la pista i girem a la dreta, de nou alternem el paisatge entre bosc i camps. Uns metres més endavant tornem a girar a la dreta, tot seguit arribem a la casa del Pla de la Creu.



El Pla de la Creu

De la masia no en tenim dades. El Pla de la Creu és una gran esplanada plena de camps de conreu amb una casa de pagès al fons, un espai polivalent que convida a gaudir de la natura.



Tram GR-1, GR-4

Passada la casa enllacem amb el camí que ve de Merlès marcat com a GR-4. En aquest punt, s'uneixen els dos GR.




Seguint pista amunt i sortint d'una zona més boscosa anem passant passant entre camps de cereals.


Passada la roca dels ocells ja es pot contemplar bones vistes de Sagàs, i al fons les muntanyes dels Rasos de Peguera i Ensija.



Avancem fins a la masia el Pou.


El Pou

El Pou és una masia inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La masia fou construïda al segle XVII i ampliada al segle XVIII. Formava part dels dominis jurisdiccionals de la baronia baixa de la Portella, i l'any 1718 fou capbrevada pel procurador del Duc d'Híxar, aleshores baró de la Portella. 

És una masia d'estructura clàssica amb coberta a dos vessants i el carener perpendicular a la façana de llevant. Aquesta façana fou ampliada al segle XVIII amb un cos adossat d'estructura clàssica que l'amplià considerablement en aquest sector. Les obertures allindanades es distribueixen al llarg de tots els murs i concretament al primer nivell. Juntament amb les construccions annexes (corrals, pallisses, etc.) forma una era enllosada.

Aquesta antiga masoveria està remodelada com a allotjament de turisme rural.



Continuem el camí. Uns metres més endavant passem pel costat de la petita ermita de Sant Jordi.

Ermita de Sant Jordi

Sant Jordi de Sagàs és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La capella fou construïda al segle XVI, però al segle XVIII fou reformada per la família de la veïna casa del Pou, que l'utilitzava com a capella familiar.

Consta d'una sola nau amb presbiteri quadrat i coberta amb volta de creueria gòtica. La porta s'obre al mur de ponent i és un exemplar d'arc de mig punt fet amb grans dovelles. En aquest mur, refet al segle XVIII, s'hi va obrir un petit òcul central que il·lumina la nau, i el petit campanar d'espadanya.





Tot seguit arribem a la carretera on ens desviem a la dreta i seguim fins al nucli de Sagàs, punt final de l'itinerari.

Galeria d'imatges

Perfil i Estadístiques

Punts més significatius, interessants i conflictius de la ruta


Resum
Distància: 6.63 Km. Àrea: 1.4 Quilòmetres quadrats.

Hora 
Temps transcorregut: 4:05:40 h Temps en moviment: 2:10:06 h Temps aturat: 1:55:34 h

Alçada 
Inici: 733.3 m. Màxima: 733.3 m. Minima: 634.37 m.

Desn. de pujada acumulat: 116.42  m. 
Desn. de baixada acumulat: 116.04  m.

Vídeo del Recorregut


Cartografia: Lluçanès, Editorial Alpina (1:25.000)


Ruta a Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada