dissabte, 23 d’abril del 2016

LES TINES DE LA VALL DEL FLEQUER



Fitxa

Ruta de senderisme: Circular
Itinerari: Tines de la Vall del Flequer - Oristrell
Distància: 7,56 km
Durada: 3 Hores.
Dificultat: Fàcil
Nens: Sí.
Data de realització: 20 Abril 2016

Itinerari i Crònica

Accés

Del Pont de Vilomara en direcció a Rocafort per la BV-1224, poc abans del punt quilomètric 4, prenem a mà dreta un pista (indicador Tines del Flequer), creuem la riera i poc més enllà trobem un espai destinat a aparcament.


Descripció de la ruta 

En aquesta ocasió hem tingut l'oportunitat de visitar aquestes meravelloses construccions de pedra seca que hi ha a la comarca del Bages. Durant aquest recorregut ens trobem amb diferents construccions, cabanes de vinya, dipòsits i grans tines de vi.

Aquestes construccions eren molt pràctiques per als pagesos de la vinya, ja que els ajudaven a mantenir la collita en bones condicions. Tot això va fer que els pagesos d'aquestes terres plantessin les vinyes en els vessants més costeruts de les muntanyes i solucionessin el problema del transport de la verema i la necessitat d'una fermentació homogènia amb la construcció de les tines i la fabricació del vi al peu mateix de les vinyes. 

La manera d'utilitzar aquest sistema d'emmagatzematge era traslladar el raïm cap a les tines i abocar-les sobre un pis enreixat, mentre unes persones anaven trepitjant el raïm queia el most a l'interior. Quan el raïm ja estava prou espremuda, el que quedava de raïm es llançava dins de la tina. Allà amb el pas de temps suficient fermentava i es feia el vi.

Aparcament

Mapa del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i penells explicatius de l’itinerari SL-C 52, ens guiarem per les estaques indicadores d’aquest sender fins al Mas de Can FlequerPugem pel camí del Flequer, deixant a mà esquerra el d’Oristrell enclotat a mà dreta queda el Torrent del Flequer, deixem el camí del Flequer per un de carretera a mà dreta, en baixada i trobem el primer grup de tines.

Tines del Bleda 


Grup de dues tines amb les seves respectives barraques.


Continuem pel camí carreter, trobem una barraca de vinya i creuem el torrent. A la bifurcació anem 100 metres a l’esquerra fins les Tines del Tosques.

Tines del Tosques 


Grup de quatre tines amb les seves respectives barraques.


Tornem enrere i a la bifurcació prenem un corriol que gira a l’esquerra per l’obaga de la Serra de Puig Gili. Passem pel costat de marges de pedra i d’un dipòsit de vinya


També sobre diverses lloses de pedra. Baixem un tram esglaonat i, poc més enllà, ja albirem les Tines de l’Escudelleta, prop del torrent.

Tines de l’Escudelleta 



Conjunt format per onze tines (una amb capacitat per 17.800 litres), set barraques i una premsa de vi. Continuem per un camí carreter, creuem de nou el torrent fins a la cruïlla.

Tines del Ricardo



Grup de sis tines, dues barraques i una premsa. Un cop visitades retornem a la bifurcació i prenem la pista direcció al Flequer.

Tines camí del Flequer 


Grup amb quatre tines (una per 19.000 litres) i dues construccions auxiliars.

El Flequer



Mas compost de dues edificacions, una d’elles en ruïnes i la principal, en restauració, conserva la coberta, tines i algunes dependències annexes en estat semi ruïnós.


Pel costat d’un viver marxem seguint un corriol ben fressat, en fort pendent, desprès virem 90º fins a una bifurcació de pistes, on agafem el ramal de la dreta, a la propera bifurcació anem a l’esquerra fins a la reixa d’accés a un Mas, on continuem cap a l’esquerra. 


Anem carenejant, passem pel costat d’una barraca amb estable i menjadora i continuem per la pista.


En aquesta direcció aviat albirem el campanar de l’Ermita, a la bifurcació seguim per l’obaga fins a l’Ermita.

Ermita Sant Pere d’Oristrell


Petita església d’una sola nau i planta rectangular, encimbellada sobre un turonet. Continuem el camí i baixem a mà esquerra, al nucli d’Oristrell.

Ca n’Oristrell



hi podrem observar també un grup de tines en bon estat de conservació. Baixem pel camí pavimentat fins a retrobar el camí d’anada.

Galeria d'imatges

Perfil i Estadístiques

Punts més significatius, interessants i conflictius de la ruta


Resum
Distància: 7,56 Km. Àrea: 1,5 Quilòmetres quadrats.

Hora
Temps transcorregut: 3:07:17 h Temps en moviment: 2:30:31 h Temps aturat: 0:36:46 h

Alçada
Inici: 267.2 m. Màxima: 475.18 m. Mínima: 267 m.

Desn. de pujada acumulat: 242.92 m.
Desn. de baixada acumulat: 244.74 m. 

Vídeo del Recorregut


Cartografia: Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Institut Cartogràfic de Catalunya - ICC (1:25.000)


Ruta a Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada